laupäev, 16. märts 2013

Nagano, 16.03.2013, Laupäev

Laupäev, 16.märts 2013, Nagano
EST:GBR, pronksmatš
Peale eilset kaotust Jaapanile läksime meeskonnaga tegema ilusat turniiri lõppu - mingit värinat mängu tähtsuse pärast polnud. Korralik soojendus, ja oligi line-up - mängu alguseks.
Panime oma masinavärgi kohe algusest tööle, ja selle tulemusena toimiski kokkulepitud plaan - hoiame nad nende tsoonis, ja oluliselt üle keskjoone nad ei peaks kohe mitte tulema. Nii see valdavalt oligi, ja päris tihedalt nii see oli, kuni...
Kuniks kapten Kaido sai vastase hoidmise eest 2 minutit paranduslikke töid, ja jäime vähemusse.
Korraks saime litri kesktsooni, aga sealt tagastumisega hilinesime konkreetselt. Omi rivisid korda ei saanud, Urmo väravas ei reageerinud, ning kaotusseis 0:1 oli sündinud. Kolmandiku lõpp oli taas meie, aga seis ei muutunud.
Vaheajal saime temaatilise loengu edasisest, tekkis isegi mulje, et tekib uus hingamine ja tahtmine. Mida järgnev mängupilt kohe mitte ei tahtnud kinnitada - kahel korral eksisime kaitsest väljatulekuga, ja hädasööt maandus vastase kepile. Sealt teelesaadetut aga Urmol kinni püüda ei õnnestunud. Paar minutit ennem kolmandiku lõppu suutsime aga masti uuesti tuulde saada - ühe järjekordse väga pika rünnaku sättis Rasmus lõpuks väravasse. Seisul 1:3 jäime viimast kolmandikku ootama.
Treenerid tegid vaheajal tõsist tööd meestega ja uuesti mängus olles pilt paranes oluliselt. Ja kandis ka tulemust - 5 minutise mängu järel suutis kapten Kaido teha seisuks 2:3. Edasi oli meil mitmeid võimalusi, ja tahtest puudus polnud. Ka mõistus oli kõikse aeg kaasas. Kui mängida jäi veidi üle 2 minuti, võtsid treenerid vastu väga õige ja ainuvõimaliku otsuse - kuna lahtivise tuli vastaste värava all, siis väravavaht võeti välja ning asendati 6 mängijaga. Terve minut turmtuld, väga targalt mängitud minut lõppes hetkel, kus kaks korda posti tabanud litter jäi vastaste väravavahi ulatusse. Mäng kinni! Kuna asjatamine jätkus vastaste värava all, jäi Urmo pingile. Sel lahtiviskel said litri vastased, kes tulisel tuhinal üle keskvälja sumasid. Saime küll litri enda valdusse, aga viskasime pikaks - lahtivise meie õuelt. Urmo väravasse koos korraldusega - kui saame litri ja üle keskvälja siis Urmo vudinal pingile ning jätkame kuuekesi. See ka toimis, kuid aega jäi väravani napiks - seis 2:3 on GBR vastu kinnitamas kaotust.
Kui varasemates matšides oli kaotus Inglismaale põhjuseks, et me ei pääsenud paramängudele, siis seekord lõpetasid inglased meie tee juba siin - Sotši 2014 paramängud jäävad sel korral meile püüdmatuks.
Eks tuleb koju tulla ning vaadata endile kord tõsiselt otsa - kes me oleme, mida ja kuidas edasi. Küll enda kohalt pean tunnistama, et see oli minu viimane mäng Eesti Rahvuskoondises. Nüüd on teiste meeste kord.
Mida öelda turniirist kokkuvõtvalt? Teiseks poolteks suutsime ennast kokku võtta, kasutades olemasolevat väge peaaegu maksimaalselt. See peaaegu tuleneb Jaapaniga mängu teisest kolmandikust, aga põhijoonena tänasest mängust Inglismaaga. Tõele näkku vaadates võib igaüks ennast õgustada või süüdistada - nüüdseks pole enam miskit vahet, sest tulemus on betoonis ja sinna ta jääbki. Kõik need oleks´id ja või´d pole kunagi abiks saanud, ega polnud nendest seegikord abi. Nii need kes olid kaasas ja lahingus, tegid neil hetkil selle, milleks olid võimelised. Eks samaga vastanud ka need, kes sel korral (kogu hooaja ulatuses) ei saanud osaleda - meie tegijate arvu ning kvaliteedi juures pole inimesi tegelikult kunagi palju, seda suuremalt on puudumise mõju lõpptulemusele. Eks siingi ole tõde, mis kehva vabandusena tarvitatav. 

Igatahes lõpptulemusena ei suutnud me täita siin ei vähimat eesmärki - jõuda Sotši kvalifikatsiooni turniirile, ega ka sellest suuremaid ülesandeid. Tulime turniirile 2. asetusega, lahkusime neljandatena. Imelisena tundub, et maailmas oleme hetkel võitnud kõikides matšides Poolat, Soomet, Hollandit ja Slovakkiat. Austriaga pole me teed ristunud, ja pole võimatu, et seda niipea ei saagi juhtuma. Peame endi kestmise nimel tõsiselt tööd tegema, ja veider - seda Eesti kelguhoki 20.ndamal tegutsemishooajal. 

Aga läheb morbiidseks, lõpetan siinkohal - tulevik on hetkel teadmatuses, aga küll ükskord koidab aega ja kõik asetub omadele kohtadele...
Kullamatši võtsid sakslased Jaapani vastu meiega samaselt 3:2
Seega B-pool 2013
1.       Saksamaa
2.       Jaapan
3.       Ühend Kuningriigid
4.       Eesti
5.       Slovakkia
6.       Poola


Alar Õige Jaapanist


reede, 15. märts 2013

Reede, 15.märts 2013 Naganos

Reede, 15.03.2013 Nagano
Oo reedene rõõm - seekord küll üürike
Meie mäng vastu Jaapanit andis korraga põhjust nii rõõmustamiseks, aga ka kurvastamiseks. Ebatavaliselt meile oli mängu algus hindele 5+ - vastased, kes kodupubliku ning kaamerate ees omasid suurt kohustust esineda vapralt ja vahvalt, sellega esimesel kolmandikul mitte hakkama ei saanud. Meie tark mäng ei lasknud neid kordagi viskele, vastupidiselt paigapealsetele ennustustele viskas Tarmo Eerma enda värava Jaapanile. Kuigi mõningasi kaheldavusi oli kohtunike otsustes, need esiti veel otseselt meie mängupildile mõju ei avaldanud.
Teist kolmandikku alustasime enamuses - meile täiesti tundmatu mänguetapp. Ja vaatamata sellele, et olime ülekaalus, lasksime endale visata värava - tuues ise litri oma tsooni, ei suutnud me sealt seda välja toimetada. Sellele lisaks tekitasime kaitsetsoonis „vuntside“ vahele vaba ruumi, ja saimegi karistatud.
Tol hetkel mast veel maha ei sõitnud. Küll sai selgeks, et mäng hakkas otsast peale. Mõneks minutiks jätkus külma pead - vastanegi ei suutnud pressi korralikult peale panna. Väike Tarmo suutis tekitada meile uuesti ülekaalu, viies vastase karistuspingile. Seda me aga ülepea kasutada mõistlikult ei suutnud - kolm korda suutsime litri pikaks saata, ja oligi kõik. Jõudude võrdsustudes haarasid jaapanlased härjal sarvist - vise väravale, litter postist väljakule, ning seal meie mehi ega väravavahti enam ei jagunud. Seisuks 1:2. 

Järgmised 5 minutit oli keskväli tuline mis kole, aga mõlemalt poolt sumbusid rünnakud. Korraga olid jaapanlased rikkumas tsoonireeglit - aga selles seisus tehtud väravavise mööda jääd poleks tohtinud lugeda. Liinikohtunikul käsi püsti, algselt näitas peakohtunik, et väravat ei loeta. Siis peeti lauakohtunikuga nõu, ja oh imet - kuigi mitte kõik jaapanlased polnud tsoonist lahkunud, loeti nende püüdlus seda teha niivõrd ilmekaks, et seis muutus meie kahjuks 1:3.
Vaheajal innustasime üksteist edasi - mängida ju veel 15 pikka minutit. Plaaniks panid treenerid mitte kaotada aega, vaid alustada vastaste vastuvõtmist sügavalt nende tsoonis, neid mitte välja lubades. Seda ka tehti, aga sellega kaasnev oht langeda kiirrünnaku ohvriks oli teada. Kaitsete asetus pidi suurimad pahandused küll välistama, aga täiesti riskivabalt pole hokit mõtet mängida. Surusime, ning lõime ka olukordi, tulemust see paraku kiiresti ei parandanud. 7 minutit ennem kolmandiku lõppu saimegi karistatud - kaitsed ei jõudnud enam tagasi, vastased mängisid oma hetkelise üleoleku väravaks. Viimastel minutitel oli meil selgelt vähe õnne, eks vastaste pikk pink ja meie lühike jätsid oma jälje.
1:4 me kaotasime mitte ainult mängu, vaid ka tagasitee A-divisjoni. Võime ju endale luua lohutuse, et seekord kaotasime, aga pelgan, et sinna tagasijõudmine saab olema väga okkaline tee. Siiralt lootes, et sinna siiski pärale jõutakse, muidugi eeldusel, et see tee võetakse käia (täpsemini - lastakse võtta käia)...
Homme aga EST:GBR algusega kell 10.30, mis otsustab selle, kes pääseb kolmandana lisaks sakslastele ning jaapanlastele Sotši 2014 kvalifkatsiooniturniirile
Alar Õige Naganost

kolmapäev, 13. märts 2013

Kelguhoki MM B-pool kolmas päev, 13.03.2013

Kolmapäev, 13.märts 2013           EST:SVK
Kohtumises oli meie jaoks tükike fataalsust - kaotus ilmameistri võistlustele sisenejatelt, umbesti 2 hooaega alaga tegelenud slovakkidelt oleks olnud totaalne läbikukkumine. Seda kõike õnneks ei juhtunud, aga miskit silma- ja hingerõõmustavat polnud samuti
Esimene periood - seis 0:0. Ükskõik mis pidi rünnakule minekud põrkusid vastu slovakkide vahvat katset. Tõsi, pealeviseid kogunes, aga selliseid, mis oleks tulemusena fikseeritavad, mitte
Teisel kolmandul tegi kapten Kaido lõpuks otsa lahti - saime sellega tüki pingeid maha. Aga õppusevõtmiseks ei saanud seda nimetada mitte, isegi Ivar Liivi teise värava järgselt olime krampis ja kammitsetud.
Kuigi mängupilt tervikuna oli parem, ja veelgi parem kolmandal perioodl, väravatelisa ei tulnudki. Tulemusega 2:0 asi päädiski.
Kokkuvõtvalt, nagu ütles treener Aivar Sikk - parem inetu mänguga võit, kui ilusaga kaotus.
Reedel kohtume üleminekumängus võõrustaja Jaapaniga. Sellest mängust läheb võitja kullamatši mängima Saksa ning Suur-Britannia võitja vastu. Kaotanud meeskonnad kohtuvad pronksimängus. Mõlemad mängitakse laupäeval, 16.märtsil
Alar Õige südamlik-sõbralikust Jaapanist

teisipäev, 12. märts 2013

Kelguhoki MM B-pool Nagano 2013

Esmaspäev, 11.märts 2013

Siin Nagano, siin IPC Kelguhoki maailmameistrivõistlused, B-divisjon
Meie siiajõudmine oli üks keerukamaid minu paraspordi loos. Kui äärmiselt viimasele minutile, ilma vigu võimaldavate ajareservideta plaan (Thank You, Aeroflot!) meil metsa läks, sest reedene lend Riiast Moskvasse lihtsalt ei alustanud oma esimest eelduseks olevat sõitu Moskvast Riiga, ja seekaude osutus lootusetult hiljaksjäänuks ka reedene Moskvasse jõudmine, siis  õnnestus meil tohutu liivatormi kiuste lennuk lõpuks Tokyo Narita lennuväljal teisel katsel maandada - esimesel kiskus lennuki maandumisrajaga nii risti, et halvima vältimiseks jõudsid lendurid siiski siirduda teisele ringile. Lisaks 4 tundi bussiga Naganosse (mis minul möödus küll suures osas magades, sest rahutud naabrid tagapingilt lennureisil silma sõbale ei andnud), võistluspäeva hommikul treening, varustuse kontroll - ja tuligi tuhatnelja kimada vastu sakslastele.
Esimesel perioodil saime imestada, et kuulus Saksamaa laseb mängida küll - paar esimest minutit tundusid kuidagi imeliselt rahulikud. Ilmsesti kontrollisid mõlemad pooled iseennast ja vastast. Kolmandal minutil tegid sakslased meile esimese pealeviske - pea keskjoonelt lendulastud litter oli meie väravavahile püüdmatu. Tuli see ootamatusest, või jäi tähelepanu vajaka - seda teab vaid Urmo. Kuigi korra saime veel tukast sugeda sel kolmandikul, oli kõige hullem veel olemata - teisel kolmandikul jooksis „kuul“ meeskondlikult kapitaalselt kokku, mis tähendab nelja vastuseta väravat lisaks.
Kolmandal kolmandikul tekkis samaselt meile mingi imeline tardumus sakslastel - oli see nüüd liigne enesekindlus või midagi muud, aga alustuseks Tarmo Eerma, ja seejärel Kaido Kalm vähendasid vahet. Tegelikult oli mäng kaldunud Saksa värava alla ja seda suuremaks sai meile oht saada karistatud kiirrünnakutest. Kahjuks viimasel minutil me seda endale ka teha lasime - lõpptulemus 2:7 Saksale.
Mängujärgselt võttis treener Pelle Sildre minu arust asja olemuse väga täpselt kokku - nii nagu me ennast ise mängule ette valmistame, nii see mäng ka kulgeb.

Teisipäev, 12.märts 2013
Hommikuseks trenniks proovis iga mees endale uut hingamist leida ja välja jagada. Eeskätt kajastus see positiivse meelsuse otsingutes, mis küll liigselt parima tulemusega ei päädinud. Aga püüti kogu hingest.

Mingid elemendid tulid treeningul väljagi, kuigi treenerite heakskiiduni on minna veel kuhjaga. Kohati kipuvad ootused iseenda hüppeliselt kiirele arengule osutuma takistusteks, mis sellel senini keresse kogutud tarkusel ei lase maksvusele pääseda. Ja siis on nobedad tekkima rahulolematusest tulvil sõnaseaded, mis teiste mõistmist takistavad.

Aga usun, et homseks mänguks on siiasõidu väsimus asendunud virkusega kehas, mida mängu esimestest sekunditest suudetakse külmal meelel ja parimas esituses välja näidata.

Homme kell 14.00 (Eestis 7.00) EST:SVK

Alar õhtusöögi järgsest Naganost