neljapäev, 29. september 2011

London valmistub Paraolümpiamängudeks

Londoni paraolümpiamängudeks (edaspidi POM) valmistuvad riigid kogunesid delegatsioonijuhtide seminaril, mis peeti 6.-9.septembril Grange St Pauls´i hotellis (tegemist on ametliku hotelliga POM-i ajal) Londonis. Eestit esindasid Liisa Eller ja Triin Pollisinski.
Meenutuseks: Londoni kõrval olid kandidaatlinnadeks Pariis, New York, Moskva, ja ka Madriid. London on tahtnud tõestada (etteruttavalt võib öelda, et ka suutnud seda), et neile antud võimalus väärib küünlaid ja et mängud saavad olema esmaklassilised. Selle üks võimalus oli kutsuda kokku delegatsioonijuhid, et anda ülevaade tehtust ja selgitada tagamaid, mis veel ees ootab.
Maskott Mandeville

Seminari käigus käsitleti hulk teemasid ja küsiti asjakohaseid küsimusi nii akrediteerimise, registreerimise, transpordi, toitlustuse, majutuse jm kohta, mida Londoni POM-i korraldusmeeskond (edaspidi LOCOG) ja Rahvusvaheline Paraolümpiakomitee (edaspidi IPC) pidasid kõige vajalikumaks. LOCOG-i juht Lord Sebastian Coe ja IPC president Sir Philip Craven kinnitasid oma avasõnavõttudes, et Londoni POM saab olema “best ever” (eesti k: kõigi aegade parim) ja selles ei ole küll pärast seminari põhjust kahelda.
Sir Craven märkis, et mängud tulevad justkui koju tagasi ja viitas POM-i tohutule arengule alates 1948.aasta Stoke Mandeville´i mängudest (Stoke Mandeville´i mängud korraldati Inglismaal seljavigastusega sõjameestele vahetult pärast II maailmasõja lõppu ja peetakse seetõttu POM-i eelkäijaks). Sir Craveni´i hinnangul saab Londoni POM olema ülemaailmne suursündmus mitte ainult osavõtvate maade ja suure hulga sportlaste pärast, vaid ka POM-i selle suure kajastatuse tõttu, mida plaanitakse täide viia. Tema sõnul on seejuures delegatsioonijuhtide ainus ülesanne tuua Londonisse maailma parimad sportlased.
Olümpiaküla plaan


Lisaks ettekannetele ja tutvustustele ning nõuannetele, mida jagati ja vahendati seminarisaalis said osavõtjad näha ja katsuda ning tunnetada mitmed spordirajatisi Stratfordis, Londoni idaosas, mis moodustavad koos Olümpia Pargi. Ehitustööd on veel täies hoos, kuid mitmed treening- ja võistlusbaasid on juba lõppjärgus, nt Olympic Stadium (eesti k: olümpia staadion), kergejõustikuareen, mis on ka ava- ja lõputseremoonia paigaks oli kaetud juba rohelise muruga, kuid rajakate oli veel paigaldamata. Staadion, mis on valmistatud kergemetallist ja on seetõttu 75% kergema konstruktsiooniga kui kõik eelnevad olümpia staadionid, võõrustab POM-i ajal 1100 sportlast, sh 740 meest ja 360 naist. Veekeskuse, kus võistlustules saab olema 600 sportlast, sh 350 meest ja 250 naist, basseinid olid täidetud juba veega, kuid tribüünidel toimetati istmete ehituse ja paigaldusega.
Kergejõustiku staadion


Lasketiir asub Greenwich´i pargi lähistel, kagu-Londonis, linnas sees, mis peaks kõigile laskjatele ja nende abistajatele kergendust pakkuma (enam pole vaja kulutada suurel hulgal aega transpordi peale). Samas peaks kindlust andma ka võistlusareen ise, The Royal Artillery Barraks, mis on aastast 1776 Briti militaarpiirkond Londonis, seega, pikk ajalugu annab turvatunde ja mahutab POM-i ajal 140 sportlast, sh 100 meest ja 40 naist ning suure hulga pealtvaatajaid.

POM-i ajal majutatakse võistluskülla umbes 7000 sportlast, treenerit ja muud delegatsioonide liiget 150-st erinevast riigist (OM-i ajal on see arv 17 000). Majututakse nii kõrgetes korrusmajakorterites kui nn linnalikes 3-korruselistes ridaelamutes. Teeninduspinnad ja tugiteenused on koondatud küla erinevatesse punktidesse, et need oleks ligi ja kättesaadavad kõigile võistkondade liikmetele.  Oma kompaktsuses on võistlusküla silmapaistev, sest kunagi varem pole suvemängudel olnud nii käe-jala juures kõigile söökla, transpordikeskus, treeningbaasid jm, samas on majade vahel ruumi ja palju rohelist, mis seda tiheliolekut peaks vähendama.  Olümpia pargi ja võistlusküla vahelt jookseb läbi River Lea (eesti k: Lea jõgi), mis peaks olema tinglikuks piiriks sportlaste ja pealtvaatajate vahel, samas looma looduliku õhkkonna linnaelu keskel. Transport on korraldatud suurepäraselt kõigile osapooltele ja see on Londoni suurusega linnas ülioluline, nt kesklinnast  saab Stratfordi metrooga vaid 7 minutiga.

Üks tuba olümpiakülas
Paraolümpiamängude kell

8.septembril korraldati Londoni südames, Traffalgari väljakul Rahvusvaheline Paraolümpiapäev, kus kohalikele tutvustati erinevaid POM-alasid ning esitleti Briti edukamaid POM-lootusi, mis oli suurepäraseks avalöögiks 9.septembril alanud POM pääsemete müügile.

Seminari jooksul oli kõigi riikide delegatsioonidel nn üks-ühele nõupidamised ja kohtumised LOCOG-i esindajatega, et saada vastastikku selgust, millises faasis on ettevalmistustööd ja millised punktid vajavad selle järgi jäänud aasta jooksul erilist tähelepanu. Lepiti kokku edasine koostöö ja mängureeglid, nagu iga mängu puhul, teadagi, on ülioluline ning saadi kinnitust, et korraldusmeeskond annab endast parima, et POM õnnestuks ja sportlased saaks anda endast parima.

Seminari lõppedes oli kohtumine Eesti suursaadiku Aino Lepik von Wirén´iga, lisaks konsul Signe Matteuse ja pressidiplomaadi Kadri-Kai Kaunisaarega. Nii proua suursaadik kui kogu saatkonna personal ootab huviga POM- i  ja eestlaste etteasteid ning on valmis abistama ja tegema igakülgset koostööd, et Eesti delegatsiooni viibimine Suurbritannias oleks võimalikult muretu ja edukas.

Meie kasutasime pärast seminari ametlikku lõppu lisavõimalust, et tutvuda võistlusküladega ja võistlusbaasidega, mis asuvad väljaspool Londonit. Välja pakuti 3 paralleelringkäiku: sõudmine, purjetamine ja ratsutamine – väljavalituks osutus lootusrikkalt sõudmine, st Eaton Dorney, ülikoolilinnak, mis asub Londonist 25 miili kaugusel lääne suunas. 2200 meetri pikkune sõudekanal jättis väga hea mulje, millest POM-i raames kasutatakse vaid poolt pikkusest. Võistlusareen on mängudeks tegelikult valmis, on ju kogemustepagas suur, sh 2006.aasta sõudmise MM-i korraldamise kogemus, kuid olemasolevat plaanitakse veel kohendada, just mõeldes POM-ile. Kuigi, sõudmine on enim adapteerunud spordiala, kus terved ja puudega sõudjad võtavad tiitlivõistlustel mõõtu ühel ja samal võistlusel (viimane MM Bledis andis hea kogemuse ka meie parasõudjatele). Eaton saab olema suurepärane võistlusareen, kus kõik on sportlastele (kokku 96 sõudjat) ja nende abistajatele käepärane ja seda suurema ajakuluta, sest sõudjate võistlusküla asub vaid 20-minutilise bussisõidu kaugusel ülikoolilinnakus, kus kõik on parasõudjatele eluks vajalik valmis ja läbi testitud.
Olümpiaujula
Olümpia sõudekanal Eaton Dorney`s

Londoni POM toimub 29.08-9.09.2012, seega 11 võistluspäeva jooksul võisteldakse 20 spordialal, 19 spordibaasis ja välja jagatakse 503 medalikomplekti. 

Triin Pollisinski
Liisa Eller

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar