laupäev, 5. mai 2012

Belgrad, Serbia, 5.mai 2012 - ühe unistuse lõpp


Alar Õige:

Tänane start, otsusav start Belgradi sõudmise MK etapil läks tõeliselt untsu.

Stardist ei pääsenud me kuidagi minema - 3-s ja 4-s tõmme ei saanud mina aeru vette - paat oli esimese tõmbe peale hukatuseni kaldus. Lisaks jäi kuskil 10-ndal tõmbel aer vette kinni - päris korralik konn, ja alles sealt edasi saime oma paadi liikvele.

Loomulikult olid treener Mihkli õpetussõnad ennem starti nagu käega pühitud - ära vääna keha sõlme, lõpeta tõmme sirgelt ja kõik muu. Alles kuskil paarisaja meetri peal sain uuesti õige asendi sisse - niivõrd kui on pingist mööda tõmmates ülepea võimalik õiget asendit leiutada ja võtta.

Eelmisel korral abiks olnud roolija Tea käsulauad poolel  distantsil andsid küll tõmbelõpud õigeks ja paadi hoogki kasvas, aga olles lõpuni aus - seda mahajäämust ca 15 sekundit ei ole me veel suutelised tagasi sõudma.

Niisiis ajad finišis kõnelevad enda eest:
1.       ITA - 3.33,38
2.       BRA - 3.34,53
3.       RSA - 3.34,85
4.       BLR - 3.49,72
5.       RUS - 3.52,44
6.       EST - 4.05,55

Sellega tõusis tee Olymposele meie ees seinaks püsti. Tegelikult on lihtsalt kibe. Mitte kätest, mis hetkel taas suhteliselt nahavabad, vaid hinges on tõsine rahuldamatus. Ma isegi ei mõista hetkel kinnitada, kas ma tõesti uskusin, et me sõuame ennast Londonisse, aga võin täna brigadiri ette astudes küll kinnitada, et proovisin teha ja anda maksimumi selle nimel. 

Kibe just seetõttu ongi, et seda kõike ei olnud piisavalt palju. Tõsi, kui uskuda teener Mihkel Klementsovi (ja pole põhjust kahelda tema sõnades), siis meile antud ja meie endi poolt võetud 1,5 aastat oli tegelikult väga lühike aeg, et saavutada ja kinnistada tehnika ning koostöö. Enamus meie konkurente on pea samades koosseisudes istunud paadis enam kui 4-5 aastat.

Selles viimases kirjes tahan avaldada tänu ja tunnustust neile vahvatele sporlastele, kes seda teed käisid - REA KUKK, JELENA PIPPER, AHTI TOMP. Nende poolt väljasõidetud senine Eesti rekord selles paadiklassis Bledi MM päevilt 2011 jäi seekord üle sõitmata - olgu see siinkohal siis üleskirjutatud - 3.52,98.

Samuti tahan isiklikud ja meeskondlikud tänud avaldada meie kahele tublile roolijale - MIHKEL KLEMENTSOV Junior ja TEA MIILBERG. Ilma nende nimeste abita poleks meil sedagi.

Aga suurima tänu ja lugupidamise antud hindamatu panuse eest tahan anda siinkohal meie treenerile- MIHKEL KLEMENTSOV-ile. Selle mehe võime ja kannatus sai selle kahe aastaringi jooksul korduvalt proovile pandud, ja alati jätkus tal tahet minna edasi. Minna edasi materjaliga, mis meil talle kasutada oli anda, kes me sõudmisest teadsime vaid kaldalt vaadanutena. Tema oli see mees, kes selle elementaarse ja esmase meieni tõi, ja sageli koos meiega otsis ja leidis lahendusi ettetulnud probleemidele - alates sellest, kuidas puuetega inimeste kehad saada tegema ligilähedaselt sõudmisliigutust, kuidas seda saada tegema koos ja kogu treeningu või distantsi kestel, kui ka ajades asju sõudeilma vägevatega, mis aitas meid siingi Belgradis saada parimad võimalused ja lahendused. Usun, et minuga on selle mõtte juures kõik, kes me koos sõudsime Harkus, Pärnus, Bledis, Sevillas, Belgradis.

Seega on just praegu õige hetk kuulutada projekt LONDON 2012 Paraolümpiamängud sõudmise kohalt lõppenuks. Ja sama hetkega julgen kuulutada projekti RIO 2016 sõudmise alal avatuks. Avatuks tiheda sportliku konkurentsi vaimus, avatuks Eesti erinevate piirkondade puuetega sportlaste tarbeks, avatuks kõikide olemasolevate parasõudmise võistlusklasside jaoks - just täna ja nüüd on õige aeg alustada, sest veel ei ole hilja, veel on aega valmistuda, õppida, omandada tehnika maal ja veel, kannatada niikaua, kuni sõudmisest saab nauding  ja valu asendub võluga.

Ehk nagu ütleb Mihkel Klementsov - sõudmine on lihtne sport ja liikumine, ainult seda tuleb teha kannatlikult ja hästi kogu treeningu, kogu distantsi, kogu aeg. Sõudmine - see on lõdvestus ja puhkus, mida vahepeal täidetakse tõmmetega.

Tulge, proovige ja saage teada, kas see on ka teile sobilik ja kohane. Näinud erinevaid inimesi siin ja Bledis, võin kinnitada, et enamustele liikumispuudelistele on olemas puudest tulenev sobilik paadiklass. Samuti on see sport sobilik meestele, naistele, tüdrukutele ja poistele - sugu ei ole siin piiranguks, enamgi veel - nii 2-ne paarisaeruline kui ka 4 üksikaeruline on segapaatkonnad, ehk siis pooled naised, pooled mehed

Tere tulemast kõigile osalejatele projektis RIO 2016!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar