laupäev, 24. märts 2012

Enne esimest mängu...

Nii, nüüd on see siis käes - meie kelguhoki koondis on vastamisi 7 maailma parima võistkonnaga. Meie oleme kaheksas...

Homme hommikul on esimene kohtumine USA koondisega - noore, tegusa, piisavalt pika pingi ja parimatest parimate mängijatega, kes on koondisesse valitud kümnetest ja kümnetest USA klubidest. Meeskonna keskmine vanus on 23 aastat ja nad on hetke valitsevad maailmameistrid ning Paraolümpiavõitjad.

Eestis on hetkel vaid üks kelguhoki klubi, kelle mängijatest moodustub ka Eesti koondis. Meie keskmine vanus on ... ah, mis sest arvutada! Meie mehed on suure kogemuse ja pika staažiga mängijad. Noori on siiski vähe - miks? Jah, kes seda vastust nüüd teab öelda .... eks meiegi garderoobist jäähallis on neid läbi käinud, aga vähesed on pidama jäänud...

Meenutasin, et millal kohtusime viimati USA koondisega - kas tõesti oli see täpselt 10 aastat tagasi Salt Lake City Paraolümpiamängudel? Nii oligi, rohkem pole saatus andnud meile seda võimalust, ka pole me trehvanud niisama turniiridel mängima - Ameerika manner on meile kättesaamatu olnud. Tõsi, 2004 MM-il Rootsis olime koos, aga erinevates alagruppides ning ka play-off mängudel me ei kohtunud. Niisiis ongi homme ees tundmatu võistkond - kümne aasta taguses võistkonnas on pea kõik mängijad vahetunud.

2009 aastal toimunud B-divisjoni MM-il, kus tänase koha välja mängisime, olid meie vastasteks Rootsi, Poola, Hollandi ja Suurbritannia võistkonnad.  Finaalis mängisime Rootsi vastu, kusjuures eelmängudes olime Rootsile kaotanud 1-3. Finaalis aga suutsime esimese värava lüüa meie - Tarmo Eerma tugev löök keskjoonelt maandus rootslaste üllatuseks nende väravas. Ja edasi tuli ainult vastu pidada, ära kannatada - ja hoida oma värav puhtana. See raske mäng koos magusa võiduga maandas meid tänaseks A-divisjoni.

Mitmeid aastaid oleme kohtunud vaid Euroopa koondiste ja klubidega. Eelmine aasta tõestasime oma kohta Euroopa paremate hulgas - jäime küll Meistrivõistlustel 4.kohale, aga poolfinaali mäng Tšehhiga lahenes nibin-nabin Tšehhi kasuks tulemusega 1-0. Ka nüüd kohtume oma alagrupis Tšehhi koondisega.

Tšehhi ja Itaalia koondised on tublilt suutnud end hoida A-divisjonis. Oleme nendega korduvalt mänginud ja  olnud päris võrdväärsed vastased. Ei saa jätta mainimata, et Itaalia oli eelmise aasta Euroopa Meister. Peab aga tunnistama, et 3-4 võistkonda - USA, Kanada, Norra ja ka viimaste Paraolümpiamängude üllataja Jaapan on siiski klass kõrgemal. Nii et MM-i esimeses otsas võib ette tulla üllatusi kohtade jagamisel, aga arvata on, millised võistkonnad seda omavahel teevad.

Meie oma kõige väiksema tiimiga nii mängijate kui staffi arvult püüame olla südi vastane ja mängida head mängud. Oleme siiski maa peal ja teame, et medaliteni me ei küündi - küll aga võiks eesmärgiks olla jääda püsima A-divisjoni. 6 esimest võistkonda on ka järgmise aasta MM-il A-divisjonis, kaks viimast langevad B-divisjoni. Tänasel päeval on seal mängimas Rootsi, Venemaa, Poola, Suurbritannia, Saksamaa, Holland ja ehk veel ka alustanud maad nagu Austria, Slovakkia... Sealt siis omakorda kaks paremat liiguvad A-divisjoni.
Ja järgmine aasta kordub kõik - A ja B divisjoni turniirid ning seejärel 4 võistkonna (kaks viimast A-divisjonist ja 2 esimest B-divisjonist) vahel Sotši kvalifikatsiooniturniir.

Aga nüüd valmistume homseks ja kogu järgnevaks nädalaks - see ei saa mitte kerge olema... Korraldajad on teada andnud, et mängud kantakse internetis üle. Need peaks leidma leheküljelt http://icesledgehockeyworlds.com/

Eesti on kõige väiksem maa, kus mängitakse kelguhokit. Meie meeskond tegutseb tegelikult ju projektipõhiselt - iga hooaja ja võistluse eel kirjutame muudkui projekte, projekte... justkui  saaks sporti teha nii, et täna teeme ja homme ei tee...  Aga nii on meie elu käinud juba 19 aastat.

Täna oleme tänu võlgu oma meeskonna toetamise eest AS EMT-le, kes on aastaid jätkuvalt panustanud meie treeningutesse ja võistlusreisidesse. Premia Jäähall on alati vastu tulnud meile jääaegadega ning võtnud meid oma tiiva alla. Selleks MM-iks ettevalmistusele ja seal osalemisele panid õla alla veel Invaru OÜ, Nefab Packing OÜ, Olympic Casino, Eesti Vigastatud Sõjameeste Ühing. Projektitoetust saime Hasartmängumaksu Nõukogult ja Eesti Kultuurkapitalilt, riigi poolt toetab Sotsiaalministeerium. Meie meeskonna lennutas Norrasse Estonian Air.

Leidsin ühe toreda pildi ...  Võitle, Eesti, võitle !

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar