laupäev, 21. aprill 2012

Sõudjad Sevillas. Volume 8


20.aprill 2012. Reede

Alar  pani kirja:

Tänane sõjaplaan on Mihkli poolt antuna 2x2km võistlustempos, või selle lähedases tempos.
Veele minnes teeme kahekesi läbi kõik harjutused, edasi juba neljakesi tõmmates.
Sinnagi sisse mahuvad järjestikku tõmbamised käed-keha amplituudis, ¼ ja ½ pingiga tõmbed pööramata aeruga, ja edasi juba täispink - vahepeal ka vahelduseks pausiga sõitu.

Niimoodi sõuame end Sevilla kanali stardikohta, kus pöörame otsa finiši poole. Lonks jooki puhkuseks, ja olemegi valmis. Mihkel sõnab veel, et tempoks selline 29-30, enamat pole vaja, ja stardimegi hoo pealt. Ikka 5-ga tempo üles ja lähemegi.

Esimesed kaks minutit püsime Mihkli polt etteantud tempos, ja seda suhteliselt hea koostööga. Tõsi, tempo kipub natuke vajuma, ja siis jääb rohkem aega ka rumalusi teha, kuid saame hoo hoitud.

Kui Mihkel hüüab, et 500m tuldud, siis oleme kella järgi kulutanud ca 1min45sek aega. Kontsentreerime kõik omad meeled ühisele tõmbele, selle lõpule ja rõhutamisele - see aitab kesta ka paadi liikumisel. Ärgitan Read natuke tempot tõstma, mis vahepeal on taandunud 26-le. Saame sageduse paremaks, ka hoog tõuseb natuke.

1km tuldud, alla 4 minuti, aga täpsemalt selle hingamise pealt juba jooksvalt arvutada ei mõista. Ja tegelikult polegi tähtis - oluline on säilitada koostööd, oluline on tõmber hoida ühiselt lõpetatud.

1km500 tuldud, kui hakkab kergelt raskeks minema kõigil - sellest annab märku paadi suurem kaldumine külgedele - kes ei saa aeru vette, kes ei saa veest välja. Samuti kipub tempo kiikuma 26-30-ni - mida parem koostöö seda ühtlasemalt kõrgem tempo ka kestab. Veel on paadil hoogu, Mihkel kõrvalt alustab samuti kannustamist, sellestki on abi nii tõmbe hoidmisel kui ka enesekontrolli parandamisel. Korraks tekib üks väiksemat sorti konn, aga saame kiiresti paadi uuesti liikuma.

Viimased 250 tulen mina küll hambad ristis - õnneks jagub kannatust ja kindlat meelt. Kokku tuleme 2km kuskil 8min45sek - ausalt öeldes arvasin kuluvat enam.
Hingeldame paadi ringi pöörata, ja rahulikult stardi poole tagasi. Kesk tagasiteed kamandab Mihkel meil silmad kinni ning proovime niimoodi jätkata. Ilma suuremate viperusteta.

Teistkorda startimiseks võtame kahel korral hoogu - esimesel ei laabu ühistöö mitte kuidagi. Hoovame tagasi, ja proovime uuesti.

Imeline on see, et teine minek on vähemasti minule oluliselt kergem - esimene 500 möödub märkamatult kiiresti, ja märgatavalt paremas tempos - püsime kindlalt 30 ülal. Ka tõmbed on tugevad, koostöö kannatab kriitikat, s.t. on suhteliselt kontrolli all. Aga alati saab paremini, selles on Mihklil igavesti õigus.

1km tulemiseks vajame seekord jooksva ajana  kuskil 3min40sek - seda ei saa kindlasti mingi märgilise tähendusena võtta, sest jooned on tinglikud, nagu ka ajavõtt.

Edasi jagub koostööd senisel kujul 200m - siis tekivad tempo kõikumised, ja kuna need tulevad väga ootamatult ja äkki, siis sellega kohanemisele kulub päris mitu tõmmet  ennem kui... . Tasakene, kuid saame uuesti Ahti nõudmisel tempo üles, seda järgmiseks 400m - siis tuleb üksik väikene konnakene meid segama. 

Uuesti paneme jalad tööle, ja saame end viimaseks veerandsajaks liikuma. Aga raskelt see tuleb, kuid tuleb.
Seekordseks 2km ajaks tuleb Mihkli sõnutsi natuke enam, aga napilt alla 9min. Mis pole küll teab mis hea, aga abiks ikka. Olgu see kinnituseks, et koostöö säilimisel saame hakkama, kuigi ressurssi, mille arvelt enam kiirust leida, on küllaga.
Sõidame kanali tagumise otsa poole neljakesi ja laia haardega. Terve tee peab Mihkel meile kokkuvõtvat loengut. Kilomeetri pärast kääname suuna silda, jätkates pool teed samas haardes. Viimased tõmbed teeme nagu päris, ja läheme silda.

Kokku olime veel 1h45min ja distantsiks ca 14km
See oli tänaseks, ja ka homseks kõik - edasi proovime puhata, ja puhata nii, et tänane positiivne (NB! See ei ole see, et paati poleks saanud!) jääks keresse kestma ning igaüks saaks enda puudused välja raalitud, et neid siis juba pühapäeval kõrvaldama asuda.

Puhkamiseni kõigile!

2 kommentaari:

  1. Laske aga minna sest alla 3 minuti ei piisa. Vaja on 3min 20 sekundit ja nii 2-3 korda. Siis saab OM-ile ja oleks meie invaspordi maine pästetud 5-6 olümpialasega,lisaks Ploomipuu ja Ringas ujumises.

    VastaKustuta
  2. Vabandust alla 4 min ei piisa sest sest Belgradis peame olema teised!

    VastaKustuta